100 éve született Csik Ferenc

csik ferenc1913. december 12-én Kaposváron született Csik Ferenc, akiről nem túlzás állítani, hogy az elmúlt század egyik legjelesebb magyar olimpiai győzelme fűződött a nevéhez, 1924-ben költözött édesanyjával és két testvérével Keszthelyre és a gimnázium hét osztályát itt végezte el, 1931-ben kiváló eredménnyel érettségizett a premontreieknél.
 
1931-ben Keszthely-Székesfehérvár-Veszprém közti úszóverseny mindhárom fordulóját Csik, Lengvári és Kamarás vezérletével a keszthelyiek nyerték. Érdekesség volt, hogy az 50 m ifjúsági mellúszásban a második helyezést Keszthelyen a későbbi színművész Básti Lajos érte el.
A szigetfürdő és a móló között volt egy kibójázott terület, ott tanult úszni, kezdetben mellúszó volt, többnyire a gimnázium testnevelői tanították. Keszthelyen lakott a Kossuth utcában két helyen, valamint az Unterberger és az Erzsébet királyné utcában.
 
A középiskolában kiváló tanuló, osztálytársa volt a gimnáziumban Eszes László a nagyszerű keszthelyi helytörténész.
Remekül teniszezett, jégvitorlázott, síelt és vitorlázott. Tenisz oktatást is vállalt.
Budapestre az orvosi egyetemre került, ahol a BEAC igazolta le, az edzője Vértessy József lett.
1933-tól sorozatban nyerte az úszó magyar bajnokságokat gyors- és mellúszásban.
1933-ban már főiskolai világbajnok 100 m gyorsúszásban és váltó számban is.
1934-ben Európa bajnok lett 59,7 idővel. Győzött a 4×200 m gyorsváltó tagjaként is.
1935-ben világ szenzációnak számított, hogy legyőzte a világrekorder amerikai Fick-et.
1936-ban megnyerte az Euróba bajnokságot és a főiskolai bajnokságon két fivérével együtt országos bajnoki címeket szerzett.
 
1936. augusztus 9-én 100 méter gyorsúszás olimpiai döntőjében 15 óra 20 perckor a 7. pályát kapta, három japán, két amerikai és egy német versenyző mellett.
25 métertől kezdődően a japán Yusa vezetett, Csik azonban a verseny utolsó negyedében átvette a vezetést és megelőzte a két japánt, Yusát és Arait.
Szintén a berlini olimpián 4×200 méteres gyorsváltóval Európa csúcsot úsztak és bronzérmet szerzett.
Augusztus 22-én a győzelem után Budapesten a Császár uszodában ismét megmérkőzött a japán Yusával, akkor is győzött.
1936. augusztus 25-én Keszthelyen háromezer ember fogadta, ünnepelte a bajnokot a Keszthely, Kossuth u. 71. sz. alatti otthona előtt, ahol ugyanaz a márványtábla másolata látható napjainkban (az eredeti a Balaton Múzeumban található) amelyet akkor kapott a várostól.
 
1937-ben 4×100 m gyorsváltóban világcsúcsot úszott.
Abban az évben vette át orvosi diplomáját. Tanársegéd lett a II. sz. Belgyógyászati Klinikán Budapesten.
1940-ben született a fia, Ferke és négy évvel később leánya Katalin, aki jelenleg is Keszthelyen él.
1945. március 29-én orvosi hivatása gyakorlása közben Sopronban a Patak utcában vesztette egy légi támadás során életét.
 
1947. április 24-én Keszthely város által adományozott díszsírhelyben helyezték örök nyugalomra, síremlékén a következő felirat áll:
Dr. Csik Ferenc klinikai tanársegéd, az 1936. évi olimpián a 100 m gyorsúszás bajnoka, 1913-1945. „Itt élned, s halnod kell”.
 
Az olimpiai bajnok és bronzérmes a legeredményesebb zalai olimpiai szereplő, váltó tagként világcsúcstartó, kétszeres Európa bajnok, főiskolai világbajnok, Európa rekorder és 21-szeres magyar bajnok volt.
 
2013. december 12-én Keszthely Városa és a nevét viselő Olimpiai Baráti kör ünnepi közgyűlésen és több emlékhely koszorúzásával emlékezik a 100 esztendeje született bajnokra és eredményeire: Keszthely díszpolgárára.

Dr. Iglódi Endre

*

Kapcsolódó oldalak, videók: